TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

POČINJE NIŠVILLE! BETI ĐORĐEVIĆ I AL McKAY`S EARTH, WIND & FIRE EXPERIENCE (VIDEO)

Nastupima Nišvil Rojaž prodžekt benda i Beti Đorđević počinje ovogodišnji glavni program na Nišvil džez festivalu.

Džez i soul pevačici Beti Đorđević u sredu uveče uručena je nagrada za životno delo u Gradskoj kući u Nišu, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.

Nišvil će trajati do 14. avgusta, a posetioci će na 15 stejdževa moži da odgledaju nastupe oko 850 muzičara.

AL McKEY`S EARTH, WIND & FIRE EXPERIENCE NA NIŠVILLE FESTIVALU

Glavne zvezde prve večeri Nišvila su članovi grupe „Al McKay`s Earth, Wind and Fire expirience“, koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al Mekej.

Dobitnik više Gremi nagrada je sa svojim bendom najavio odličnu svirku za večeras, na otvaranju niškog džez festivala koji se održava od 11. do 14. avgusta.

“Boogie Wonderland” je planetarni hit koji je Al Mekkej producirao sa pevačem “Earth Wind and Fire” Moris Vajtom. Sada je u Nišu. Prve večeri festivala sa bendom“Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” izvešće program posvećen godinama koje je proveo u bendu Earth Wind and Fire – jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena.

Biće odlično, sva muzika koju očekujete od „Earth, wind and fire“. Imam zaista dobar bend, ovi momci su jedni od najboljih pevača sa kojima sam imao prilike da radim, tako da mi je udobno da izvodim blo koju pesmu od „Earth, wind and fire“.

Moja veza sa džezom ide uglavnom preko gitarista, kao što su West Montgomeri, George Benson, Carl Green… I moj otac. On me upoznao sa džezom i salsom, kaže Al McKay.

Tokom press konferencije, setio se mnogih anegdota iz svoje pet decenije duge karijere, među kojima su i nastupi sa čuvenim Ajk Tarnerom.

Ajk i Tina Turner, to je bilo još u srednjoj školi. Ni ja se toga ne sećeam dobro…To je bilo… Moram da zahvalim Ajku što je verovao u mene… Morao sam da radim sa članovima školskog benda… Bio sam tamo oko 7 meseci...

Članovi njegovog benda su se poverili kako je raditi sa takvom muzikom veličinom.

Kao san je raditi sa Alom. Nas trojica smo odrasli uz muziku gospodina Mc Keja tako da smo bili upoznati sa njegovim radom kada smo počeli saradnju. Najveća stvar koju smo naučili od njega je mir, ljubav i harmoija koju donosimo fanovima širom sveta, kažu članovi benda.

McKay kaže i da ima veliku kolekciju gitara i da je bio veliki fan Džimi Hendriksa, koji je kao i on bio levoruk.

Sam ili zajedno sa pevačem “Earth Wind and Fire” Moris Vajtom, Mekej je autor nekih od njihovih najvećih hitova uključujući i “September”, “Happy Feeling”, “Sunshine”…

Uticajni časopis „Rolling Stone“ je grupu Earth, Wind and Fire nazvao „inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim“, uz konstataciju da je bend „promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com