TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Udarne VESTI

PREDSEDNIK PREDLAŽE DA SE KRIVIČNOPRAVNA ODGOVORNOST SPUSTI SA 14 NA 12 GODINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nakon ubistva koje se dogodilo u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, predložio izmene zakona zahvaljujući kojima bi se krivično pravna odgovornost spustila sa 14 na 12 godina.

Beograd, 3. maja 2023 – Obracanje predsednika Aleksandra Vucica povodom tragedije koja se jutros dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vracaru, gde je 14-godišnji K. K. pucao na dake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Predsednik je u obraćanju javnosti pozvao Vladu da razmisli i nadležne članove da razgovaraju sa najboljim pravnicima kako bi se, uz poštovanje evropskih i međunarodnih standarda starosna granica za krivično pravnu odgovornost  spustila sa 14 na 12 godina.

Kako kaže, to je predložio jer danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, zbog čega je moguće da i mlađa deca počine ubistva, poput današnjeg.

Dodao je da je to predložio i zato što postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran.

‘To decidno nije rečeno, ali postoji mogućnost da je mali dečak znao, iz razgovora koji je obavljen sa njim”, rekao je predsednik i dodao da veruje da će se oko tog njegovog šestog predloga lomiti koplja.

Vučić je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za izdavanje, držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Predložio je i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Prema njegovim rečima, važno je da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da se zabrani pristup maloletnicima, kao i da se vidi da li mlađi od 18 godina imaju pristup. Predsednik je predložio i propisivanje krivičnopravne odgovornosti za sve koji omogućuju maloletnicima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem i da njime rukuju. Dodao je da deo tih odredbi postoji, ali da možda neke nisu precizne, neke su nedovoljno jasne, sa nedovoljno jasnim sankcijama.

Jedan od predloga predsednika odnosio se na medije i programe u kojima se ističe nasilje, koje može da našteti  fizičkom i mentalnom razvoju maloletnika.

Potrebno je, kako je dodao, uvesti i šestomesečne obavezne testove na narkotike u školama.

“To su moji predlozi, vi ste ti koji donosite konačnu odluku, na kraju će mi roditleji biti zahvalni, jer ćemo moći na vreme da reagujemo”, rekao je Vučić.

Kao važan predlog istakao je i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će promptno reagovati, ali i pristup sajtovima Dark.net koji savetuju kako da se nabavi oružje, droga, kako da se neko ubije.

Dodao je i da smo sve ovo uradili, ovo danas teško da bi bilo sprečeno.

Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj, da ne znam ni kako ni šta još mogu da kažem, dodao je predsednik i naglasio da je još potrebno da se zbrine sestra ubice.

“Moramo mlađu sestru ubice da sačuvamo, za koju svi imaju reči hvale, i da se izborimo protiv kopiketa da nam se ne ponovi, a već je jedan učenik u Vojvodini poželeo da uradi isto”, rekao je predsednik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com