PRIŠTINA NA ZAHTEV SAD ODLOŽILA ODLUKU O RECIPROCITETU ZA 30 DANA

PRIŠTINA NA ZAHTEV SAD ODLOŽILA ODLUKU O RECIPROCITETU ZA 30 DANA

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluku o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz prištinske vlade, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

11h – Počelo uklanjanje barikada na severu KiM

Na severu Kosova i Metohije počelo je uklanjanje barikada, javlja Tanjugov izveštač sa KiM.

Barikada u mestu Gornje Jarinje na putu ka administrativnom prelazu Jarinje, je gotovo uklonjena, a uklanjaju se i druge barikade koje su Srbi postavili u nedelju uveče u znak protesta zbog odluke Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila. U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu. Očekuje se da se put u potpunosti odblokira, kako i administrativni prelaz Jarinje ponovo profunkcionisao.

Prištinska vlada saopštila je noćas da će odložiti primenu mere o dokumentima i tablicama, do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

8:30h -U mestu Rudare se okupljaju građani, barikada i dalje tu

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga. Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Noć na severu KiM je protekla mirno, ali situacija je i dalje napeta.

Kosovska Mitrovica

U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati “Ovo je ZSO”.

Prištinska vlada je noćas saopštila da će odložiti mere o ličnim kartama i preregistraciji vozila do 1.s eptembra, ali ukoliko se uklone sve barikade, pa je tako noćas na administrativnom prelazu Merdare, svako ko je prelazio na KiM sa srpskom ličnom kartom, dobio “ulazno-izlazni” dokument.

 

 

Na Merdaru kolone, za srpsku licnu kartu, ipak novi obrazac

I pored namere prištinske vlade da na mesec dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, na administrativnom prelazu Merdare, tri sata posle ponoći, svi koji ulaze na KiM sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta. Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokoment preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije. U dokumentu stoje datum i vreme ulaska na KiM, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Na administrativnom prelazu Merdare, kolometarska je kolona vozila, jer su Jarinje i Brnjak zatvoreni, a veliki broj ljudi iz dijaspore je u putu ka KiM, pa je ekipi Tanjuga trebalo dva i po sata da uđe na teritoriju Kosova i Metohije.

Hovenijer tražio od Prištine da odloži odluku o reciprocitetu

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

“Jedan od razloga što sam ovde i što sam se sastao sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovođenje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom”, rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

Borelj pozdravio odlaganje mera i pozvao Beograd i Prištinu na dijalog

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pozdravio je odluku vlasti u Prištini da odloži primenu mera tzv” reciprociteta” i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU.

“Očekujem i da se sve barikade hitno uklone. Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog kome posreduje EU i treba se fokusirati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, poručio je Borelj na Tviteru.

One thought on “PRIŠTINA NA ZAHTEV SAD ODLOŽILA ODLUKU O RECIPROCITETU ZA 30 DANA

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com