TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Udarne VESTI

RAZBIJEN BALKANSKI KARTEL: UHAPŠENI NAJVEĆI TRGOVCI KOKAINOM SA BALKANA (FOTO) (VIDEO)

Pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz koordinaciju Europola i Eurojusta, uhapsili su 13 osoba pripadnika organizovane kriminalne grupe saštavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao Balkanski kartel. Među uhapšenima su iorganizatori ove grupe M.S. i M.L.. Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić je poručio da se najmanje sedam tona kokaina, koje je zaplenjeno tokom 2020. godine dovodi u vezu sa danas uhapšenim članovima Balkanskog kartela.

“Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplenjeno u Holandiji”, kazao je Cmolić i dodao da su uhapšeni pripadnici ovog kartela najveći trgovci kokaoinom sa Balkana.

Cmolić je rekao da je danas Srbija je uspešnom akcijom još jednom pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog svih drugih vidova kriminala.

“Danas su pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz koordinaciju Europola i Eurojusta, uhapsili su 13 osoba pripadnika organizovane kriminalne grupe saštavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao Balkanski kartel”, istakao je Cmolić.

Beograd, 11. maja 2023.-Na današnji dan predato je više od 8.000 komada nelegalnog oružja, a taj broj se svakim danom povecava, rekao je nacelnik Uprave kriminalisticke policije Ninoslav Cmolic. Cmolic je to rekao na vanrednoj konferenciji za medije MUP-a.”Ogromna kolicina oružja se trenutno predaje”, rekao je Cmolic. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U saradnji sa Europolom kako je naglasio, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta i dodaje da se veruje da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljeki koje su stigle u Evropu iz Brazila,Ekvadora a preko Afrike. 

“Ova međunarodna akcija je rezultirala je uklanjanjem najveće krimianlne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizatori ove grupe M.S. i M.L. kao i još 11 sooba koje se sumnjcice da su bili vođe nezavisnih ćelija”, kazao je Cmolić.

Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije “Skaj” i “IČ” najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela.

On je rekao da je za hapšenje bila ključna skaj aplikacija i dodao da se akcija vodila od trenutka preuzimanja skaj aplikacije od 2021. godine, te da je vođena u tajnosti.

Cmolić je naveo da su osobe uhapšene u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, dodajući da je istraga i dalje u toku, da se rade pretresi na više lokacija.

“Narednih dana izaći ćemo sa više informacija”, rekao je.

Prema njegovim rečima, dva su organizatora, ostali uhapšeni su takođe vođe, ali nezavisnih ćelija jedinstvenog kartela.

Odgovarajući na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili Kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je danas praktično uništen funkcionisao zasebno.

“Da li je bio povezan sa drugim utvrdiće istraga u narednim danima ili mesecima, ali je funkcionisao samostalno”, rekao je Cmolić i dodao da je ovo, ako ne i najveći kartel na Balkanu.

Upitan koliko je kokaina zaplenjeno u Srbiji, Cmolić je kazao da su se sve zaplene desile van Srbije jer je, kaže, fokus njihovog delovanja van teritorije Srbije.

“Radi se o bogatim evropskim državama, a Srbija im nije bila interesantna za te količine kokaina”, rekao je Cmolić.

Kaže da u ovom momentu može da spomene inicijale vođa, a da je za sve ostalo nadležno tužilaštvo.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com