TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

RUSIJA I UKRAJINA MEĐUSOBNO NAPALE POLOŽAJE UPRKOS RUSKOJ NAJAVI PRIMIRJA 

Rusija i Ukrajina danas su međusobno napale položaje u istočnoj Ukrajini, duž celog fronta, bez naznaka da će poštovati 36-časovni prekid vatre koje je juče naredio ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, a nakon toga došlo je do još dva granatiranja, prenosi TASS.

U saopštenju pres službe samoproglašene Donjecke Narodne Republike se navodi da su u granatiranju Donjecka korišteni projektili klaibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo NATO.

Gradonačelnik Grada Kramatorsk u Donjeckoj oblasti Oleksandr Hončarenko napisao je danas na društvenim mrežama da su ruske granate pogodile taj grad.

”Kramatorsk je pod vatrom, ostanite u skloništima”, napisao je Hončarenko.

Rojters prenosi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio ideju primirja i rekao da je ruski cilj da se zaustravi napredak ukrajinskih snaga u Donjecku i širem istočnom regionu Donbasa.

”Oni sada žele da iskoriste Božić kao paravan, doduše nakratko, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i približe opremu, municiju i trupe našim pozicijama”, rekao je Zelenski i dodao ”Šta će im to doneti? Samo još jedno povećanje njihovih ukupnih gubitaka”.

UKR: Ruske snage granatirale Herson, ima mrtvih i ranjenih

Načelnik ukrajinske Državne službe za vanredne situacije Sergij Kruk saopštio je da su ruske snage danas ponovo gađale vatrogasnu službu u tom gradu i da ima mrtvih i ranjenih.

“Rusi su još jednom potvrdili da im se ne može verovati. Herson. Još jedno granatiranje naše jedinice. Ima mrtvih i ranjenih“, napisao je Kruk na Fejsbuku.

Dodao je da je to druga vatrogasna stanica za dva dana koju su gađale ruske snage, prenosi Ukrinform.

Rusija je juče proglasila prekid vatre od danas u podne do sutra u ponoć zbpog Božića, ali je Ukrajina tvrdi da Moskva želi da iskoristi to kao paravan za raspoređivanje novih snaga na istoku Ukrajine.

Medvedev: Ukrajina odbacila ruku hrišćanskog milosrđa

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da su lideri Ukrajine odbacili ruku hrišćanskog milosrđa koju im je Rusija pružila proglasivši prekid vatre za vreme božićnih praznika, ali je dodao da će zbog toga biti manje problema i lukavstava.

“Ukrajincima je na veliki praznik pružena ruka hrišćanskog milosrđa. Njihovi lideri su to odbili. Mislim da je većina naših vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji odahnula kada su čuli odbijanje glavnih ukrajinskih klovnova da prekinu vatru na Božić. Manje problema i lukavstva”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Dodao je da je to šteta za ljude koji su izgubili priliku da idu u crkvu, ali da, kako je napisao, “svinje nemaju veru i urođen osećaj zahvalnosti”, već razumeju samo grubu silu i zahtevaju hranu od vlasnika.

“Na tome se zasniva dresura, a nju će nastaviti zapadni svinjari”, rekao je  Medvedev.

Osvrnuvši se na izjave nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i brojnih drugih zapadnih političara o neprihvatljivosti primirja, Medvedev je napisao da “naslednici nacista nikada nisu štedeli ni ljude ni životinje”.

“Nisu navikli na to”, ocenio je Medvedev.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com