SG NIŠA: USKORO GRADNJA DVE NOVE FABRIKE (VIDEO)

SG NIŠA: USKORO GRADNJA DVE NOVE FABRIKE (VIDEO)

U Nišu će uskoro početi gradnja još jedne fabrike kineskog investitora kojom će biti otvoreno 300 novih radnih mesta. Očekuje se da ova fabrika dobije građevinsku dozvolu i da će već u junu početi gradnja u niškoj industrijskoj zoni pored pogona “Leoni” i “Ksingju”.

Ovo je predviđeno Programom lokalnog ekonomskog razvoja za 2022. godinu, a koji je usvojen na sednici Skupštine grada Niša.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Dušan Radivojević kaže da je Programom predviđena gradnja još jedne fabrike u Nišu, pored fabrike “Zumtobel”. Reč je o austrijskom investitoru koji će u izgradnju pogona uložiti 40 miliona evra i otovoriti 500 novih radnih mesta.

Odbornici Skupštine Grada Niša usvojili su Program lokalnog ekonomskog razvoja za ovu godinu. Ciljevi ovog programa su, između ostalog, jačanje konkuretnosti niške privrede, stvaranje uslova za osnivanje novih preduzeća, proširenje postojećih i otvaranje novih radnih mesta. Sa otvaranjem dve nove fabrike u Nišu, vredne ukupno 70 miliona evra će zaposlenje dobiti ukupno 800 ljudi.

Sada je prava prilika da će kinseska kompanija dobiti građevinku dozvolu, radi se o investiciji o 30 miliona evra sa 300 novih radnih mesta, kao i o austrijskoj investiciji vredne 40 miliona evra koja će omogućiti 500 novih radnih mesta”, kaže direktor KLER-a, Dušan Radivojević.

Za ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u Nišu odnosno za njihovo opremanje je u 2022. godini izdvojeno 11 miliona dinara. Pozicioniranje Niša kao startap destinacije bazirane na inovacijama je u odnosnu na prošlogodišnji novina ovogodišnjeg Programa lokalnog ekonomskog razvoja.

Napomenuo bih da se u ovom Programu nalazi 90 projekata na kojima KLER radi. Prepoznatljivi smo po provlačenju direktnih investicija i po tome smo lider u Srbiji.”, dodaje Radivojević.

Odbornici opozicije na sednici su kiritikovali Program lokalnog ekonomskog razvoja za 2022. godinu.

Problem je taj što nismo dobili izveštaj šta je urpđeno sa prošlogodišnjim planom i kada se ovo pogleda liči na spisak želja”, kaže odbornik Miodrag Stanković.

Materijal je sterilan, nema rokova, finansijskog izveštaja od prošle godine”, dodaje odbornik Branislav Jovanović.

Ovo je šesti Program lokalnog ekonomskog razvoja koji se usvaja. Uvek se usvaja namenski oko juna jer nije vezan za kraj godine, već sa usvajanjem sledećeg”, objašnjava Radivojević.

Na sednici je istaknuto da se ekonomski razvojni pravac u Nišu odnosi pre svega na unapređenje poslovnog okruženja i konkuretnosti privrede, ali i na promociju turističke ponude i potencijala Grada Niša.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com