TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo O.S.I.C.A. PROJEKTI 2021 Udarne VESTI

SRBIJA BEZ BARIJERA: BOLJI STATUS OSI, ALI IMA I PROBLEMA (VIDEO)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar proglašen je od strane UN 1992. godine od kada se obeležava u celom svetu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije između 12 i 15 odsto stanovništva ima neku vrstu invalidnosti.

Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu se obeležava pod sloganom UN „Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemije Kovida 19“.

U NIŠU BOLJE NEGO RANIJE, ALI…

Položaj osoba sa invaliditetom u društvu, ali i percepcija društva mnogo je bolja nego ranije.

Zakoni su proteklih decenija unapeđeni, diskriminacija je manja nego što je bila. Čitavo drušvo je osetljivije na probleme ovih osoba.

Ipak, problema i dalje ima, a osobe sa invaliditetom nisu se mnogo udaljile od margina.

JEDNAKE ŠANSE I MOGUĆNOSTI ZA SVE

Svi po rođenju imamo jednake šanse i mogućnosti za sve, pa to svakako važi i za osobe sa invaliditetom, kaže zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović.

Grad Niš se maksimalno trudi da iz budžeta pomogne rad udruženja OSI, po njihovim programskim i finansijskim planovima za svaku godinu. Takođe, iz budžeta izdvajamo i sredstva za personalne aistente i lične pratioce, kaže Davidović.

Ona je demnatovala glasine da neće biti para za program geronto – domaćica koji je usmeren ka pomoći u kuži starim i osobama sa invaliditetom.

Podsetila je i na važnost uklanajnja fizičkih abrijera.

Počeli je i obaranje ivičnjaka i uređenje staza za slepe na teritoriji celog grada, što je obaveza Direkcije za izgradnju grada.

A prvi put je i održana tribina gradske ombudsmanke sa predstavnicima udrućenja OSI:

POMOĆ DOBRIH LJUDI

Kolo srpskih sestara jedna je od organizacija koja vež tri decenije pomažu osobama sa invaliditetom. Posebno je jaka saradnja sa Ustanovom Mara i njihovim štićenicima.

Dok nij ebilo pandemije, mi za rođendan svkog od njih spremimo toru, odnesemo je, a onda što je još važnije pevamo i zabavljamo se sa njima, kaže

Dodaje da, kad god mogu, obezbede i materijal za radionice, poput boja i bojica, ukrasnog papira, a da je bilo i akcija dobrovoljnog prikupljanja novca za OSI.

 

75.GODINA SAVEZA SLEPIH: SVIMA SOCIJALNA SIGURNOST, RANJIVIM GRUPAMA DODATNA PODRŠKA

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović prisustvovala je obeležavanju 75. godina Saveza slepih Srbije i 50 godina Biblioteke „Dr Milan Budimir“, poručivši da je prioritet Ministarstva da svim građanima obezbedi socijalnu sigurnost, a ranjivim grupama pruži dodatnu podršku.

Za obeležavanje ovih jubileja Ministarstvo je Savezu slepih Srbije opredelilo 2,7 miliona dinara.

Ministarstvo je za adaptaciju i opremanje ove biblioteke, jedne od najvećih biblioteka za slepa i slabovida lica na Balkanu, obezbedilo više od 12 miliona dinara.

„Ponosni smo na činjenicu da smo značajna sredstva uložili u ovu biblioteku koja predstavlja izvor saznanja za slepa i slabovida lica, a posebno za učenike i studente“, istakla je Božović.

Državna sekretarka je navela da je jedan od značajnih partnera Ministarstva u kreiranju politike usmerene ka zaštiti prava i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom svakako Savez slepih Srbije, organizacija sa dugom tradicijom koja ostvaruje zajedničke interese i ciljeve svih slepih i slabovidih lica u Republici Srbiji.

LICIDERSKA SRCA PODRŠKE MLADIMA SA SMETANJAMA U RAZVOJU

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić posetio je danas radni centar „Zvuci srca“ Humanitarne organizacije Dečje srce u kojem radi osam osoba sa invaliditetom, koje su zaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje i 15 osoba sa invaliditetom koje su u programu pripreme za zaposlenje.

U ovom radnom centru su organizovane radionice na kojima su mladi sa smetnjama u razvoju pravili liciderska srca sa rečima i porukama podrške, prihvatanja i jedinstva, koje će se deliti tokom celog decembra, budući da je to mesec praznika i darivanja.

Janić je rekao da će resorno Ministarstvo nastaviti i u narednom periodu da radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, jer je to jedan od prioriteta rada i istakao da osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava i uslove života kao i ostali građani naše zemlje.

Izuzetno mi je drago što sam danas imao priliku da posetim radni centar „Zvuci srca“ i uverim se da sve ono što se ovde radi, kao što su izrada raznih rukotvorina i mnoge druge aktivnosti, zaista se radi srcem. Kada vas dočeka takva atmosfera, ne može, a da na vas ne ostavi snažan utisak“, rekao je Janić. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna je za rad radno okupacionog centra „Zvuci srca“ koji je zvanično otvoren 2019. godine izdvojilo 3 miliona dinara.

Humanitarna organizacija Dečje srce u postupku je osnivanja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i obavljaće delatnost štampe na tekstilu i keramici i šivenje proizvoda od tekstila.

„SRBIJA BEZ BARIJERA”

U Kragujevcu je, u organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Kragujevca, Sportskog društva Radnički i KSK Pčelice, organizovana promocija sporta osoba sa invaliditetom klubova i udruženja sa teritorije grada Kragujevaca i šumadijskog okruga.

Pomoćnica ministra u Sektoru za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica rekla je da su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi društva i da je neophodno aktivno raditi na njihovoj inkluziji, što Ministarstvo i čini.

Osobe sa invaliditetom su deo našeg društva i moraju jednako da budu uključene u sve društvene tokove. U skladu sa kampanjom „SRBIJA BEZ BARIJERA“, Ministarstvo aktivno radi na uklanjanju svih prepreka. Jedino na taj način bićemo moderno društvo u kom su svi građani jednaki“, naglasila je Zekavica. 

Predstavnici Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom prisustvovali su obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom širom Srbije.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar obeležen je različitim aktivnostima u gradovima širom Srbije.

U Šapcu je održana izložba rukotvorina radionice „Stari zanati“ u organizaciji Gradske organizacije invalida rada.

U Leskovcu je održana završna aktivnost projekta „Svet je lep kada zajedno stvaramo“, koju je organizovalo Udruženje za pomoć MNRO Leskovac.

U Novom Sadu se održava berza „Volim knjige“ i izložba slika dece i mladih iz Društva za osobe sa invaliditetom Novog Sada, koju u TC „Promenada“ organizuje Udruženje „Život kao inspiracija“.

Takođe, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održava se inkluzivna manifestacija „U umetnosti smo svi jednaki“, koju organizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd, kao i svečanost „Za život bez barijera“, koju u hotelu „Metropol“ organizuje udruženje „Hendi centar Koloseum“ pod pokroviteljstvom Ministarstva.

Najznačajnije ostvarene rezultate Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom promoviše u okviru Kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA” koja je pokrenuta u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije.

Cilj kampanje je da se pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom promovišu pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom.

SVAKI DAN DA BUDE POSVEĆEN OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević danas je, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, otvorila Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju u Kraljevu, gde je poručila da svaki dan treba da bude posvećen osobama sa invaliditetom i brizi o njima.

Čestitajući osobama sa invaliditetom njihov dan, Kisić Tepavčević je navela da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom svakodnevno prate potrebe osoba sa invaliditetom i preduzimaju konkretne korake u poboljšanju kvaliteta njihovog života i stvaranju jednakih uslova za sve građane, u skladu sa kampanjom „Srbija bez barijera“, koju Ministarstvo realizuje u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije.

Jedan od tih koraka jeste i Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju u Kraljevu, na čiju potrebu je ukazao Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, na sastanku u aprilu ove godine, dodala je Kisić Tepavčević.

„Tada smo pitali šta treba da uradimo i dobili smo predlog da adaptiramo ovaj prostor. Ovo nije samo dnevni centar, to je mesto, utočište, predah, izvor snage, koji je od ogromnog značaja i veliki vetar u leđa svim porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju“,istakla Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da je Ministarstvo za adaptaciju ovog prostora, koji ima 139 kvadratnih metara, izdvojilo nešto manje od 5 miliona dinara, a Gradu Kraljevu se zahvalila na obezbeđivanju ovog prostora i izdvajanju dodatnih sredstava.

„Grad Kraljevo je primer odlične prakse. Ne možemo sve sami, ali zajedno možemo zaista mnogo“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da je Ministarstvo ove godine za podršku udruženjima osoba sa invaliditetom izdvojilo 430 miliona dinara, a za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom 625 miliona dinara.

Za rad 10 udruženja osoba sa invaliditetom i četiri preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa teritorije Kraljeva, Ministarstvo je ove godine obezbedilo više od 70 miliona dinara.

Kisić Tepavčević je istakla i da je napravljen značajan pomak kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te da u Srbiji postoji 62 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima radi preko 1.800 zaposlenih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom sa udruženjima osoba sa invaliditetom širom Srbije, a u okviru kampanje „Srbija bez barijera“ tokom decembra meseca promovisaće najznačajnije rezultate ostvarene u ovoj oblasti, kao što su izgradnja inkluzivnih igrališta za decu sa invaliditetom, pokretne platforme i liftovi, toaleti za osobe sa invaliditetom, rekonstrukcije i opremanje prostorija udruženja…

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com