TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2021 ZELENI TURIZAM - LEK ZA KOVID KRIZU

STARA PLANINA DOBIJA STATUS GEOPARKA (VIDEO)

Stara planina

Stara planina postaće deo svetske mreže geoparkova – područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem, kažu iz JP SrbijaŠume. Ova planina je već zaštićena kao park priprde na nacionalnom nivou ali će ovaj dodatni status doprineti još boljem razvoju zelenog turizma u Opštini Knjaževac, kažu u Turističkoj organizaciji ove lokalne samouprave.

 

Uredbom iz 1997 godine Stara planina stavljena je pod zaštitu i proglašena je za park priorde. Kao takva svrstana je u prvu kategoriju pod zaštitom države. Čitavo ovo područje parka prirode karakteriše veliki broj biljnih i životinjiskih vrsta.

U prilog tome ide i to što će Stara planina postati deo svetske mreže geoparkova – područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem

Sve to ukazuje da ovo vreme treba iskoristiti za razvoj zelenog turizma jer se oslanja na lokalnu kulturu i prirodno okruženje, kažu u Turističkoj organizaciji Knjaževca.

Zeleni turizam

Knjaževac

Postoji mnogo vrsta zelenog turizma, u rasponu od tradicionalne rekreacije u seoskim kućama do ekstremnog odmora sa brdskim biciklizmom. Takve vrste određuju njegovu privlačnost za stvaranje novog poslovanja, kaže predsednik opštine knjaževac Milan Đokić.

Turistički eksperti Knjaževca smatraju da će u vremenu koje dolazi Stara planina tek biti najznačajniji centar zelenog turizma u Srbiji.

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com