TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne

U NIŠU IZLOŽBA “OLGA JEVRIĆ – KOMPOZICIJA I STRUKTURA” (VIDEO)

Posle premijerne izložbe u Beogradu a povodom stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke Olge Jevrić u niškom Pavoljonu u Tvrđavi otvorena je izložba njenih radova “Kompozicija i struktura”.

Obuhvata oko 80 radova nastalih u periodu od 1948. do 2001. godine, koje su pripremili Žaklina Marković i Dejan Vučetić.

Cilj izložbe koja je otvorena do 1. aprila je da se oda priznanje Olgi Jevrić i njenom značaju za srpsku umetničku scenu u drugoj polovini 20 veka, ali i da se mlađe generacije upoznaju sa zbirkom Olge Jevrić koja ima status kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete srpske i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture sa novim materijalima, asptraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale su novo poglavlje jugoslovenske skulpture.

U Paviljonu u Tvrđavi izloženi su radovi Olge Jevrić nastali u njenom razvojnom periodu od pet decenija, kaže viši kustos Dejan Vučetić.

Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akdemiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, dodaje jedan od autora izložbe Žaklina Marković.

Izložba u Nišu je u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kuće legata i Galerije savremne likovne umetnosti u Nišu.

Tokom trajanja izložbe biće prikazivani dokumentarni filmovi o radu Olge Jevrić i predstavljena digitalna prezentacija njenih umetničkih fotografija koje je stvarala godinama. Posle Niša izložba će biti prikazana i publici u Novom Sadu, Kikindi i Čačku.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com