TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

U SRBIJI SE DANAS OBELEŽAVA DAN RUDARA (VIDEO)

Povodom Dana rudara 6. avgusta, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uputila je čestitku svim rudarima u Srbiji ističući im zahvalnost na marljivom radu i predanosti profesiji bez koje se ne može zamisliti napredak i razvoj društva. Kako je istakla, država će raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti rudara kako bi država nastavila da postiže dobre rezultate i očuvala struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju.

Rudnik; Foto: Pixabay, ilustracija

“Svim rudarima, zaposlenima u rudarskoj industriji i njihovim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom obeležavanja Dana rudara.

Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost što odgovornim radom na jednom od najrizičnijih radnih mesta na svetu svakodnevno doprinosite energetskoj stabilnosti naše zemlje i njenom ubrzanom ekonomskom napretku”, navela je Đedović u čestitci.

“Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav ‘Srećno’!?, navodi se u pismu ministarke Đedović koje je upućeno rudarskim preduzećima u Srbiji.

Ona je naglasila da je rudarstvo važan činilac ekonomskog razvoja Srbije.

“Broj zaposlenih u sektoru rudarstva u stalnom je porastu i trenutno je više od 30.000 radnika direktno angažovano u rudarskoj proizvodnji. Stalni trend rasta proizvodnje, pre svega u delu metaličnih sirovina, uticao je na rast učešća rudarskog sektora u BDP-u, koji je na kraju 2022. godine dostigao nivo od 2,4 odsto”, kazala je Đedović.

U poslednjih 10 godina, kako je navela, u rudarski sektor je investirano više od 4,3 milijarde evra uglavnom stranih investicija.

“Ukupna proizvodnja rude svih mineralnih sirovina prošle godine je bila više od 100 miliona tona, od čega se najveći deo se odnosi na eksploataciju uglja. Porast proizvodnje, zaposlenosti i učešća u BDP-u, dodatno ukazuje na trend porasta ekonomskih kretanja u sektoru rudarstva, koji se ogleda u rastu poslovnih prihoda i indirektnim uticajem na budžet Srbije kroz poreze i naknade za korišćenje javnih dobara”, rekla je ministarka Đedović.  

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com