TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

UKRAJINA POTPISALA SPORAZUM O IZVOZU ŽITA SA TURSKOM I UN

U noćašnjim raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno, navode ukrajinski zvaničnici.

Tvrde i da su iz škole u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti izvučena tri tela nakon ruskog udara. I dok Ukrajinci tvrde da je cilj Rusije pretvaranje mirnih gradova u ruševine, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je, međutim, naveo da je u ruskom udaru poginulo preko 300 ukrajinskih vojnika koji su koristili zgradu škole u Kramatorsku kao svoju bazu.

Inače, Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Sporazumom će biti omogućeno da iz Ukrajine bude izvezeno oko 20 miliona tona žitarica.

SAD strahuju od nestašice hrane, kupile rusko đubrivo

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka Sjedinjenim Državama u vreme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane, prenosi Rojters. Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali su se mnoge zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da ne ulete u problem pošto se propisi brzo menjaju. Vašington je sankcionisao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugalj i tečni prirodni gas.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com