VEĆ DVE DECENIJE GA NE SLAVIMO: DAN REPUBLIKE (SFRJ), ALI I SVINJOKOLJ (VIDEO)

VEĆ DVE DECENIJE GA NE SLAVIMO: DAN REPUBLIKE (SFRJ), ALI I SVINJOKOLJ (VIDEO)

29. Novembar Dan republike, svinjokolja i pionira, a danas samo radni dan. Od pet državnih praznika u nekadašnjoj SFRJ, Dan republike bio je poslednji u kalendaru, ali svakako najvažniji. Praznovao se dva dana i to u našoj zemlji, iako je prethodno ukinut u svim drugim republikama SFRJ, sve do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine SR Jugoslavije.

Već dve decenije ga ne slavimo. Ali nema izgleda baš nikog među starijim generacijama ko ne zna šta je za Jugoslovene bio 29.novembar. I to ne samo u ideološkom smislu.

Istorijski i sociološki, 29.novembar u posleratnoj Jugoslaviji simbolizovao je i slobodu i državnost i bratsvo slovenskih naroda, ali i blagostanje.

–  Imao je veliki značaj, jer ovi narodi bivše kraljevine kada je stvorena Jugoslavija postali su deo kompleksa bratskih slovenskih naroda, i tu je taj veliki značaj  – kaže Prof. dr Vidimir Veljković, predsednik skupštine SUBNOR Niš

Ima i drugih zanimljivih tumačenja koja sežu u vremena pre Drugog svetskog rata.

Oni mlađi na pomen 29.novembra nisu baš radi da govore pred kamerama. Bilo kako bilo, 29.novembra, kao i vremena kada se slavio, ex Jugosloveni se sa nostalgijom sećaju. Dok za ovaj novi, dan državnosti aktuelne države Srbije, i nisu baš sigurni.

U pojedinim krajevima SFRJ jedan od masovnijih običaja bilo je da se svadbe zakazuju baš na Dan republike, kako bi slavlje bilo još veće i duže trajalo. Dan republike bio je i centralni dan za nekadašnje jugoslovenske đake prvake jer su na taj dan postajali – pioniri.

A oni koji su tada bili omladinci kažu da su odlazili u kafanu jer se baš na 29. rešavalo i zakazivalo gde će društvo za doček Nove godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com