TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

VEĆI RIZIK OD UTAPANJA NA OTVORENOM, NEGO NA BAZENU(VIDEO)

Svake godine u svetu se utopi više od 230.000 ljudi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti dece i omladine. Zato je prevencija jako važna. Dvadeset peti jul je poglašen za Svetski dan prevencije od utapanja, kako bi se podigla svest o utapanju kao javnom zdravstvenom pitanju.

Na bazenima Sportskog centra “Čair” svakodnevno je desetak spasilaca.

Iz nekog svog iskustva, ovde na bazenima nismo imali težih situacija, radi se uglavnom na prevenciji. Veliki broj stvari oko kojih se vodi računa. Krenuvši od ulaska u bazen. Da se po vrućini ulazi polako. Da se prvo pokvasi, bez naglog skakanja. Neplivačima je zabranjen ulaz u dublje delove. Neko ko je nesiguran u vodi, može da se uputi u plići bazen, kaže upravnik kupališnog kompleksa “Čair” Petar Petrović. 

Obezbeđenje i redari proveravaju i ukoliko neko dođe pod dejstvom alkohola.Takođe, roditelji bi trebalo da obrate pažnju da za svoju decu koriste bazene za njihov uzrast.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane, posebno na roditelje sa malom decom, da koriste isključivo uređena kupališta sa spasilačkom službom. Takođe, građani ne bi trebalo da skaču u vodu, posebno tamo gde se ne vidi dno, kao i da u vodu ne ulaze nepripremljeni i pod uticajem alkohola, jer to može dovesti do kobnih posledica. Oni koji nisu sigurni ili su neplivači, o tome treba da obaveste spasioca kako bi im posvetio posebnu pažnju.

Ukoliko neko primeti osobu koja se davi, ne treba da skače u vodu, jer postoji opasnost da davljenik od straha i adrenalina povuče osobu na dno, što može dovesti do dvostrukih utapanja, koja, napominje, nisu retka. Ako neko zove u pomoć najbolje je da mu bacimo neki predmet za koji može da se uhvati -poput grane, užeta, nekog plovnog predmeta, gume, šta god za šta lice može da se uhvati da dođe do obale, ali nikako ne skakati u pomoć.

Kada su u pitanju jezera, mora i bazeni, postoji razlika. Rizik je veći na otvorenim vodama. Na bazenima je manji rizik. Zavisi od građanstva koliko budu poštovali pravila kupališta, neće nikad biti problema, kaže upravnik kupališnog kompleksa “Čair”. 

Svetski dan prevencije od utapanja prvi put je obeležen 2021. godine. Procenjuje se da se svake godine u svetu utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među deset vodećih uzroka smrti dece i omladine uzrasta od jedne do 24 godine.

 Više od 90% smrtnih slučajeva utopljenika dešava se u rekama, jezerima, bunarima i rezervoarima za vodu u domaćinstvima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com