уторак, јул 16

VUČIĆ SA PENDAROVSKIM: SRBIJA I SEVERNA MAKEDONIJA NEMAJU OTVORENIH PITANJA (VIDEO)

0
36

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, da su danas potvrđeni izuzetni odnosi koji postoje između dve zemlje.

„Mi smo ne samo prijatelji, već kao narodi imamo bratske odnose, ili sestrinske, pošto je još lepše tako reći, ali verujem da će se ti odnosi i dalje razvijati“, istakao je Vučić.

Vranje, 2. avgusta 2023. – FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bg

Kazao je da je trgovinska razmena dve zemlje 1,5 milijarde evra na godišnjem nivou i izrazio uverenje da će i dalje da raste.

„Mnogo toga zajednički radimo da poboljšamo životni standard građana obe zemlje“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija izgradila autoput do Severne Makedonije.

„Sada razgovaramo i o spajanju pruge, i izgradićemo brzu prugu Beograd – Niš, kreću radovi u dužini od 23 km na deonici Niš – Brestovac, što je oko 60 ili 70 miliona evra. Još 450 miliona evra koštaće nas pruga do Preševa odnosno graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom“, naglasio je Vučić, a prenosi Tanjug.

Istakao je da ćemo tako biti još bolje povezani sa Severnom Makedonijom i da je uveren da možemo još mnogo toga zajednički da uradimo.

Vučić je istakao da je bio oduševljen kad je video jutros u manastiru ljude iz Severne Makedonije, kao i da Srbi razumeju makedonski jezik, a Makedonci srpski.

„Mi Srbi volimo Makedonce i makedonski jezik i ne mislimo da on ne postoji“, dodao je predsednik Srbije.

Pendarovski je u radnu posetu Srbiji došao na dan kada Severna Makedonija obeležava Ilinden – Dan Republike, a u Prohoru Pčinjskom održano je prvo zasedanje Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije što se u toj zemlji smatra početkom državotvornosti.


Leave a reply