ZA ĐAKE TITO SAMO JOŠ JEDNA ISTORIJSKA LIČNOST (VIDEO)

ZA ĐAKE TITO SAMO JOŠ JEDNA ISTORIJSKA LIČNOST (VIDEO)

Miloš Milovanović, nastavnik istorije OŠ “Stefan Nemanja”

U osnovnim školama se o periodu koji je posvećen Titu i dešavanjima nakon Drugog svetskog rata uči u osmom razredu, a u srednjim na kraju četvrte godine. I, za đake Tito je samo još jedna istorijska ličnost za razliku od starijih generacija koje se ovog perioda najčešće sećaju sa setom, kaže nastavnik istorije Miloš Milovanović.

DANAŠNJI DAN JE U SFRJ SLAVLJEN KAO DAN MLADOSTI

Današnji datum je nekada u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, poseban praznik, koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.
Hiljade mladih ljudi iz cele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti.
Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje.
Obilazila je čitavu Jugoslaviju, a kulminacija je bila manifestacija, slet, na tadašnjem Stadionu JNA, gde je predavana Josipu Brozu Titu.