TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ZA PROIZVOĐAČE MLEKA 240 KG KUKURUZA PO KRAVI (VIDEO)

Gotovo 450 proizvođača kravljeg mleka u Nišavskom okrugu prijavilo se za državnu bespovratnu pomoć – 240 kilograma merkantilnog kukuruza po kravi. Isporuku ove pomoći poljoprivrednici bi trebalo da dobiju do kraja godine, a podrazumeva da će i republičke robne rezerve biti dodeliti ukupno 15.000 tona kukuruza.

Zbog aktuelne ekonomske krize Vlada Srbije odlučila je da pomogne uzgajivače mlečnih krava, koji iz godine u godinu smanjuju proizvodnju. Među njima je i stočar Srba Trifunović iz Lužana.

“Samnjio sam proizvodnju mleka jer nema rentabilnosti, iako je cena mleka nikad veća. Ipak, ne isplati se”, kaže stočar Srba Trifunović iz Lužana.

Za bespovatnu pomoć od ukupno 15.000 tona merkantilnog kukuruza do 23. novembra mogli su da se prijave proizvođači kravljeg mleka koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo sa manje od 50 mlečnih krava.

Za ovu pomoć preko Poljopriredne službe Niš nisu mogla da konkurišu gazdinstva koja imaju u zakup državno poljoprivredno zemljište, kao i ona koja u prethodnoj godini nisu predavala mleko mlekarima odnosno nisu ostvarila pravo na premiju za kravlje mleko za 2021. godinu.

Nakon provere podataka iz prijava, biće formirana rang lista koja će zavisiti i od redosleda pristiglih prijava. Javnim pozivom je propisano da će proizvođači mleka kojima se odobre prijave, moći da preuzimaju kukuruz direktno od ovlašćenih skladištara kojih nema na teritoriji Niša nema i da će troškove prevoza od skladišta snositi proizvođači mleka ili lokalna samouprava.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com