U ovom momentu nema novih restriktivnih epidemioloških mera, zaključio je Krizni štab. Takođe, zaključeno je da treću dozu vakcine dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama.

Obe doze primilo je 47,6 odsto građana, a ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević apelovala je još jednom na građane da se vakcinišu. Kakav će biti početak školske godine, zavisiće od epidemiološke situacije neposredno pre početka škole.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

„Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, u ovom momentu, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom, šest meseci posle prijema druge.

Dalje se, kaže, rade istraživanja, prate se kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno dati dodatnu dozu vakcine.

„Vakcinisano 2,6 miliona ljudi, ali još nije dovoljno“

Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovistva, što je 2.684.000 građana.

Obe doze primilo je 47,6 odsto građana, dodala je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

„Više od 2,6 miliona građana je vakcinisano makar jednom dozom, ali to još nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti. Vakcinišite se“, apelovala je ministarka.

Ona je dodala da 52 jedinice lokalne samouprave imaju obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, dok je u 11 lokalnih samouprava obuhvat blizu 50 odsto.

„Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo“, poručila je Kisić Tepavčević.

Rekla je da se istraživanja o trećoj dozi vakcine rade, da nema konzistetnih zaključaka osim činjenice da je potrebno vreme praćenja.

Sa virusom se borimo jako dugo i kraj se ne vidi, ali sada imamo vakcinu, rekla je Darija Kisić Tepavčević, dodajući da moramo da imamo ličnu i kolektivnu odgovornost.

Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo, poručila je ona.