TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POMEN SRPSKIM I GRČKIM HEROJIMA VELIKOG RATA

Tradicionalno, u prisustvu visokih predstavnika Grčke i Srbije, Pirotskog okruga, Grada Pirota i Grada Niša, vojnih izaslanika nekoliko zemalja i udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova položeni su venci na grčkom i srpskom vojničkom groblju na Metiljavici, brdu pokraj Pirota.

Pomenom grčkim vojnicima na Grčkom vojnom groblju u Pirotu počela je ceremonija u znak sećanja na palih 358 boraca, uglavnom iz Patre koji su stradali u ratovima od 1912. do 1919. godine.

Verski obred ispred belog mermernog spomen obeležja obavio je vladika niški Arsenije, nakon čega su predstavnici Vlade Republike Sbrije, ambasada Grčke i Kipra, policije, Pirotskog okruga, Grada Pirota, Grada Niša, udruženja građana i pojedinici položili vence.

Na isti način, uz visoke počasti, odala se pošta i srpskim vojnicima na Srpskom vojničkom groblju, na Meteljevici, brdu pokraj Pirota na kome je, odmah pored Grčkog vojnog groblja podignut spomenik u slavu 7610 srpskih junaka iz Pirota koji su stradali za kralja i otadžbinu u Velikom ratu.

Gradonačelnik Grada Pirota Vladan Vasić je istakao da je prostor Grčkog vojničkog groblja pre 15 godina ustupljen Republici Grčkoj i da se tretira kao njena svojina, čime su i potvrđeni prijateljski odnosi Srbije i Grčke.

“Ove godine ćemo završiti proces bratimljenja Grada Pirota sa grčkom Nea Mudania, što su inicirali građani Srbije”, kaže Vesić.

Dobru saradnju sa grčkim gradovima ima i Grad Niš.

“Za sledeću nedelju imamo poziv da prisustvujemo obeležavanj Dana Grada Stavrosa jer sa njima, kao i sa Seresom imamo dobru saradnju.”, kaže Sotirovski. 

Spomenik srpskim vojnicima u Pirotu podignut je 1930. godine, a Srpsko vojničko groblje rekonstruisano 1987.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com