TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Politika region i Srbija VESTI

SELAKOVIĆ: POSTOJI POLITIČKA VOLJA ZA DONOŠENJE ZAKONA O NESTALIM LICIMA (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je da će se nastaviti sa radom na donošenju Zakona o nestalim licima jer za to postoji i politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. ”

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas da će se nastaviti sa radom na donošenju Zakona o nestalim licima jer za to postoji i politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nastavićemo rad na donošenju Zakona o nestalim licima jer za to postoji politička volja iskazana na sastanku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je održan još 2. septembra 2019. godine i zato što ta politička volja u mandatu predsednika Vučića i dalje postoji”, rekao je Selaković na konferenciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica.

Dodao je da je bilo razgovora i o funkcionisanju Koordinacije udruženja, kao i da će kao resorni ministar pokušati da se izbori da se u budžetu za narednu godinu nađe prostor za podršku i pomoć radu i koordinaciji i udruženjima u onom obimu koliko je to moguće.

“Kada je reč o kulturi sećanja, mislim da se tu ne dovodi u pitanje apsolutno postojanje političke volje. Ova vladajuća struktura, na inicijativu predsednika Vučića još pre devet godina započela je sa izgradnjom kulture sećanja koja se već dobrih devet godina utemeljuje kada je u pitanju obeležavanje značajnih datuma vezanih za stradanje našeg naroda”, rekao je Selaković Istakao je da se radi i na tome da se uspostavi i Nacionalni dan nestalih lica i izrazio spremnost da se u opštinama i gradovima širom Srbije podignu spomen obeležja nestalim licima.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da se proces identifikacije nestalih lica danas nalazi u kritičnoj fazi uzimajući u obzir broj nestalih koji su identifikovani, odnosno tri lica u Hrvatskoj i isti broj u BiH. “To govori o nespremnosti onih čija je to obaveza i ono što je još gore – o srpskim žrtvama se ne govori”, rekao je Odalović. Istakao je da ako ne postoji volja i spremnost sudova i tužilaštava u regionu da se bave problemom nestalih lica, da je taj problem gotovo nemoguće rešiti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com