TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

USTOLIČEN PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE (VIDEO)

FOTO: SPC

Patrijarh srpski Porfirije, kog je Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je da prvenstveno želi da naša sveta SPC svuda gde je živi “punim plućima”.
“Molim se Bogu da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatka koji je ovim činom stvaljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetog Sabora, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar SPC budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika”, naglasio je patrijarh.

Poručio je da će se zalagati za zajedništvo u vreme kada smo izloženi duhu razdora, kao i da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja ni bavljenja politikom.

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas u besedi nakon ustoličenja da KiM za Srbe nije samo mit već pupcana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije.
To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su predstavnici svih verskih zajednica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Vlade Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com