VUČIĆ SA MEŠTANIMA JADRA O RIO TINTU

VUČIĆ SA MEŠTANIMA JADRA O RIO TINTU

foto TANJUG Pošto zakon nije protivustavan, potpisao bih ga ali bih da pre toga napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide u Skupštinu pre Nove godine i da njime vratimo stari zakon da nema nikavih izmena”, zaključio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa meštanima Jadra. Meštani 12 sela okupili su se danas u Gornjim Nedeljicama kod Loznice, kako bi sa predsednikom Srbije razgovarali o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju I ponudama Rio Tinta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  predložio je danas meštanima Gornje Nedeljice da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama I dopunama.

“Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Ako možemo da se dogovirimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakti značilo da zakon ne bi važio”, objasnio je on odgovarajući na pitanja meštana.

Samo ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije da imate u vidu, poručio je on.

Vučić je naglasio da zakoni koji su usvojeni nemaju nikakve veze sa Rio Tintom

Gornje Nedeljice, 4. decembra 2021.- Mestani Jadra okupili su se danas u Gornjim Nedeljicama kod Loznice, kako bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem razgovarali o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju. Vucic ce u parohijskom domu Crkve svetog Georgija u Gornjim Nedeljicama razgovarati sa mestanima 12 sela Jadarskog kraja, u kojima postoji najvisi stepen zabrinutosti zbog istrazivanja koja vrsi kompanija Rio Tinto.FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

“Potpisao sam zakon o referendumu, on je usklađen sa Ustavom I najvišim evropskim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ga menjam. I zakon o eksproprijaciji je u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih sam kritikovao”, rekao je on.

Ukazao je da je država ispala nefer, na primer, prema Čačanima u odnosu na Kruševljane, jer je u Kruševcu plaćala kvadrat 105 dinara, a u Čačku 80 dinara.

“Ako smo dali 105 dinara za Moravski koridor u Kruševski, morali smo I u Čačku da damo istu svotu, ali smo se rukovodili zakonom, jer Poreska uprava je tako procenila. Onda razumem gnev ljudi u Čačku, koji kažu što ste davali tamo toliko a ovde manje”, dodao je on.

Istakao je da se njemu u zakonu nije dopao ni rok od samo pet dana ako nekog ostavite bez lične imovine, ali je eksproprijaciju, ako hitnost, nalaže potrebna mera. “Država je nastala na rudarstvu, mora da gradi puteve, ali i da plati ako uzme nešto, I država plaća i to više nego što je državna cena, iako je svima to uvek nedovoljno”, poručio je Vučić meštanima koji su danas razgovarali sa njim.