ZA ORGANIZACIJE OSI U NIŠU U 2022. (IPAK) 20 MILIONA

ZA ORGANIZACIJE OSI U NIŠU U 2022. (IPAK) 20 MILIONA

Organizacije osoba sa invaliditetom uspele su da se “izbore” za veći deo gradskog kolača, nego što im je to bilo prvobitno zacrtano.

Ilustracija

Iz gradske kase za 2022. godinu projektovane na 11,8 milijardi dinara, njima je pripalo 20 miliona – skoro tri puta više nego što je bilo planirano nacrtom budžeta.

Povećane su stavke za invalide sa sedam na 20 miliona, a za boračke organizacije (koje okupljaju i ratne vojne invalide, prim.aut.) sa tri i po na pet miliona dinara, rekla je Nina Ilić, v.d. načelnice Uprave za finansije, obrazlažući Predlog budžeta tokom rasprave pred odbornicima niške gradske skupštine.

To i nije bilo veliko iznenađenje, s obzirom da su, najpre gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, a zatim i Nina Ilić, nekoliko dana posle javne rasprave, a pre usvajanja budžeta, to i najavila.

Gostujući u emisiji “Gradske priče”, Nina Ilić je rekla da je u odnosu na sedam miliona u nacrtu budžeta koji je bio na javnoj raspravi ta suma značajno povećana.

Nina Ilić (levo) u “Gradskim pričama”

Prvo je bilo 22 miliona dinara (za organizacije OSI u 2019.godini, prim. aut.), pa je “skinuto” na sedam, a sada će dobiti 20 miliona. I mislim da je to za OSI dobro, uz to što im je zakup prostora u gradskom objektu (MZ “Božidar Adžije”, prim aut.) umanjen na samo 20 % od realne cene. To je pomoć grada invalidima, rekla je v.d.načelnice Uprave za finansije za TV Zona plus.

Budžet je izglasan i organizacije OSI su dobile najavljenih 20 miliona, ali je svemu prethodilo veliko nezadovoljstvo i očigledno, prilično jaka borba, da se ta suma i dobije.

KRITIKE NA JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU BUDŽETA

Naime, nacrt budžeta za 2022. naišao je na velike kritike predstavnika svih dvadesetak organizacija OSI, uključujući i organizacije boraca, u Nišu. Umesto 22 miliona dinara, koliko je bio u 2020. godini, pa onda smanjen za trećinu na 14,5 miliona zbog pandemije u ovoj godini, budžet za organizacije OSI, prema nacrtu, trebalo je da bude “skresan” još za više od polovine.

Mi smo došli upravo zbog toga na javnu raspravu. Ako podelimo tu sumu na sva udruženja OSI u Nišu, pojedina neće dobiti ni dovoljno ni za knjigovošu, da ne pričam o drugim stvarima, mesečnim računima itd, rekla je Olgica Kostić, kao predstavnica organizacije OSI, tokom javne rasprave o nacrtu budžeta.

Odgovor iz grada bio je da su direktna budžetska sredstva smanjena i to uz savete budžetske inspekcije. Ali i zbog primedbi građana da su neka sredstva nenamenski potrošena. To je rekla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Predstavnici OSI su nam ukazali da su puno smanjena budžetska izdvajanja za njih, ali moram da napomenem da je reč o direktnim izdvajanjima za rad njihovih udrućenja. Grad ni na koji načn nije smanji, niti smo razmišljali o tome da umanje sva ona davanjea prema udruženjima OSI kada je reč o programima personalnih asistenta, gerontodomaćica, ličnih pratilaca, prevoza OSI. Dakle, direktna davanja jesu smanjena, ali je data mogućnost organizacijama OSI da kroz projekte prema gradu apliciraju i da ih na taj način finansiramo uz mogćnost zakupa naših, gradskih lokala za samo 20 odsto, kao i drugačijeg načina finansiranja, ali ne kroz direktna novčana davanja iz budžeta, kao što je to do sada bio slučaj, rekla je gradonačelnica Niša.

Oliga Kostić na javnoj raspravi

POSLE SVEGA, IPAK ZADOVOLJNI…

Organizacije OSI su, međutim, odbacile navode o zloupotrebama.

Mi smo javno tražili da se kaže koja su to Udruženja koja su navodno nenamenski potrošila novac, da ne ispadne da smo svi u istom košu. Ali taj odgovor nismo dobili. Sve organizacije, uključujući i one boračke, stavile su potpise i pečate na zajedničko saopštenje kojim smo se obratili najvišim predstavnicima Republike Srbije. Bili smo spremni i na javne proteste, ali su se u međuvremenu stvari popravile na bolje, kaže Olgica Kostić.

Kaže da su, nakon što je budžet usvojen u Skupštini Grada Niša, zadovoljni.

Ako ništa više, ostali smo na onome što smo imali u ovoj godini koju smo prebrodili. Imali smo i mnogo manje aktivnosti zbog pandemije korone. A nadamo se da će se korona do proleća završiti, pa će nam trebati mnogo više para da sve realizujemo. Očekujemo i da grad što pre raspiše konkurs za projekte udruženja OSI, kaže Olgica Kostić.

 

JAVNI POZIV ZA USLUGE PERSONALNOG ASISTENTA I LIČNOG PRATIOCA

Niška Gradska uprava za društvene delatnosti pozvala je zainteresovane osobe za uslugu lični pratilac, da na obrascima objavljenim na zvaničnom sajtu Grada Niša podnesu zahtev.

Zahtev sa potrebnom dokumentacijom se prilaže u zatvorenoj koverti sa naznakom za Komisiju „lični pratilac“ Gradskoj upravi za društvene delatnosti preko Pisarnice u ulici Nikole Pašića 24.

Javni poziv raspisan je i za uslugu personalni asistent, a obrazac je takođe postavljen na zvaničnom sajtu Grada Niša www.ni.rs.

Rok za podnošenje zahteva je osam dana od dana objavljivanja javnog poziva.

NOVE PROSTORIJE ZA UDRUŽENJA OSI

V.d.načelnica Uprave za finansije Grada Niša, Nina Ilić rekla je i da će sedište za udruženja osoba sa invaliditetom dobiti i nove prostorije.

Mesna kancelarija “Božidar Adžije” uskoro rekosntruiše, oćekujemo donatora, pa že oni morati da se isele, ali ćemo se potruditi da oni dobiju adekvatni prostor, rekla je Ilić.

Kako se saznaje, pomenuta mesna kancelarija trebalo bi da bude pretvorena u vrtić uz donaciju iz Fonadacije Novak Đoković.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com