TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Makedonci

НАДИЦА КЛЕПИЌ: ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА ЧЛЕНKИТЕ НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ „ВАРДАР“ НИШ!

Надица Клепиќ е родена во Пехчево, општина Берово, Македонија, каде завршила основно и средно образование. Мојот татко е Македонец, а мајка од овие краеви, од Горни Дреновац кај Житорађе, недалеку од Ниш. Мајка ми купи парцела во Пуковац каде сестрата…

IN MEMORIAM – БОРЧЕ ВЕЛИЧКОВСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА НАРОДНИОТ СОВЕТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА (1973 – 2024)

Во Панчево ненадејно почина претседателот на Македонскиот национален совет Борче Величковски. „Со голема тага ве известуваме дека денес засекогаш не напушти нашиот претседател, другар и пријател Борче Величковски. Бараме во наредните денови да донесеме мир во неговото семејство, сите информации…

РОДЕНДЕНИТЕ СЕ ХАРМОНИЈА НА ПРИЈАТЕЛСТВОТО И ЗАЕДНИШТВОТО/ ROĐENDANI SU HARMONIJA PRIJATELJSTVA I ZAJEDNIŠTVA

Родендените се хармонија на пријателството и заедништвото, а членските книшки се клучот на вратата на пријателството и заедништвото, велат во Здружението на Македонците „Вардар“ Ниш Еден од убавите обичаи на Здружението на Македонците „Вардар“ од Ниш е почитувањето и зачувувањето…

ДР. РАДЕ БАБИЌ: СО „ЕГАЛ“ ГЕНЕТСКИОТ КОД И СРБИН И МАКЕДОНЕЦ / DR RADE BABIĆ: SA “EGAL” GENETSKIM KODOM I SRBIN I MAKEDONAC

Претседател на Собранието на Здружението на граѓаните од македонското национално малцинство за Нишавската околија „Вардар“ Ниш, доц. д-р мед. специјалист по радиологија и супспецијалист Раде Бабиќ Претседател на Собранието на Здружението на Македонците „Вардар“ во Ниш, д-р Раде Бабиќ, магистер…

UDRUŽENJE “VARDAR” NA ILINDEN POŽELELO NOVE PROSTORIJE (VIDEO)

Udruženje „Vardar“ iz Niša već 21 godinu promoviše makedonsku kulturu i jezik, a u susret nacionalnom prazniku Severne Makedonije Ilindenu priredilo je prijem za sve institucije i udruženja sa kojima sarađuje. Ilinden, koji se obeležava 2. avgusta, je najveći makedonski…

ФОРУМ НА МЛАДИ МАКЕДОНЦИ ВО СРБИЈА / FORUM MLADIH MAKEDONACA U SRBIJI

Форум на млади Македонци во Србија Форумот на млади Македонци во Србија замислена како организација која ќе ги собира сите млади Македонци од овие простори е суштествена и битна алка на организирањето на македонската национална заедница во Србија. Секој сериозен…

Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар,  Вршац / Udruženje građana makedonskog porekla iz južnobanatskog regiona Vardar, Vršac

Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар,  Вршац На 18 јуни 2003, во Собранието на Општина Вршац, се промовира првата подружница на Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар Панчево, Подружница Вршац….

ЗДРУЖЕНИЕ „ИЛИНДЕН” ЛЕСКОВАЦ / LESKOVAČKO UDRUŽENJE „ILINDEN“

Второформирано македонско здружение во Србија, Здружение „Илинден” Лесковац Важноста на запишаниот збор добива на значење кога ќе се соочиме со потребата да пишуваме за богатото и плодно постоење од 20. години. Тогаш настапува страв да не се испушти нешто многу…

“ИЛИНДЕН” ЈАБУКА – ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ПОЧИТ/ “ILINDEN” JABUKA – DRUŠTVO ZA POŠTOVANJE

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ПОЧИТ, МАКЕДОНСКО ЗДРУЖЕНИЕ „ИЛИНДЕН” ЈАБУКА Најголемото здружение на граѓани на македонската национална заедница се наоѓа во селото Јабука, место со најголема концентрација на Македонци во цела Србија. Здружението на граѓани „Илинден – Јабука” од Јабука е едно од…

„ВАРДАР“ НИШ, ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ И ДОБРО ДРУЖЕЊЕ /„VARDAR“ NIŠ, UDRUŽENJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE I DOBRO DRUŽENJE

Здружение на граѓани на македонското национално малцинство на Нишавската околија „Вардар“ Ниш, здружение за добро расположение и добро дружење За Здружението ни раскажува сегашниот претседател, во втор мандат Благе Петрушевски. Здружението на граѓаните на македонското национално малцинство на Нишавската околија…

U NIŠU NAJVIŠE TURISTA IZ BUGARSKE I MAKEDONIJE (VIDEO)

I drugog dana Nove godine u Nišu mnogobrojni turisti, uglavnom iz Bugarskei I Makedonije. Kako kažu naluđu noć su proveli u dugim gradovima i banjama Srbije, a danas su organizovano došli da posete niške znamenitosti. Prema poslednjim podacima, kroz Niš…

„МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА“ – Е-МЕСЕЧНОТО СПИСАНИЕ / „MAKEDONSKA VIDELINA“ – ЕЛЕКТРОНСКИ МЕСЕЧНИК

МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР ДОО ПАНЧЕВО Новинско издавачката установа „Македонски информативен и издавчки центар“ Панчево, односно весникот „Македонска виделина“ е најстариот и највлијателниот македонски весник во Србија. За прв пат на улиците се појави во 2006. година како независен…

ПРВИТЕ 20 ГОДИНИ ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ „ВАРДАР“ ВО НИШ/PRVIH 20 GODINA UDRUŽENJA MAKEDONACA „VARDAR“ U NIŠU (VIDEO)

Здружението на Македонците „Вардар“ во Ниш прослави две децении од своето формирање. На свечената академија што се одржа во салата на Нишкиот културен центар присуствуваше и амбасадорката на Северна Македонија во Србија, Михаела Веселинов. Со двете национални химни на Северна…

ЗДРУЖЕНИЕ „ВАРДАР“ ОД КАЧАРЕВО: ГРИЖА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО/ UDRUŽENJE „VARDAR“ IZ KAČAREVA: BRIGA O KULTURNOM NASLEĐU

ДВЕ ДЕЦЕНИИ НЕУМОРНА РАБОТА И САМОПРЕГОР Здружението на граѓани на македонското национално малцинство „Вардар“ од Качарево работи на негување и развивање на свеста за припадноста на македонскиот народ, неговата култура и историско наследство, како и за зајакнување на врските со…

,,ЗАПЕЈ, ЗАСВИРИ И ЗАИГРАЈ“ – МАКЕДОНЦИТЕ ВО РАШКИОТ ОКРУГ/ “PEVAJ, SVIRAJ, IGRAJ” – MAKEDONCI U RAŠKOM OKRUGU

Здружение на граѓани на македонската национална заедница од Рашкиот округ „Кирил Пејчиновиќ” е запишано во регистарот на 9 јануари 2009. година во Краљево, според важечките прописи во Србија и со одлука на Министерството за државна администрација и локална самоуправа, а…

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ/UDRUŽENJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Здружение на граѓани на македонското национално малцинство „Бели Мугри“ од Пирот Задоволство е да се живее и работи во градот обавиен со сонце, топлина , љубов и радост. Во градот во кој секој си ја работи својата работа, и никој…

ELEKTORSKE SKUPŠTINE ZA MAKEDONSKU, CRNOGORSKU, HRVATSKU I GORANSKU ZAJEDNICU (VIDEO)

Sem neposrednih izbora za nacionalne savete 20 nacionalnih manjina u Srbiji, održane su i elektorske skupštine za makedonsku, hrvatsku, crnogorsku i goransku nacionalnu zajednicu. Elektorske skupštine, umesto neposrednih izbora, održane su kod onih nacionalnih manjina gde je broj građana koji…

UDRUŽENJE “VARDAR”: KNJIŽEVNO VEČE U ČAST SVESLOVENSKIH PROSVETITELJA

Udruženje Makedonaca Nišavskog okruga „Vardar“ Niš, uz podršku Nacionalnog saveta Makedonaca u Republici Srbiji, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“, i ove godine organizovalo je književno veče u čast svetih sveslovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija. U programu su…

БЛАГОЈЕ ИЛИЈЕВСКИ: ТРИПТИХ ЗА ЈАВНИТЕ ДОБРА НА НИШ / BLAGOJE ILIJEVSKI: TRIPTIH NIŠKIH JAVNIH DOBARA

Благоје Илијевски, еден од оснивачите и долго години најактивен член на нишкото Здружение на Македонците Вардар, али и човек кој ствара и остварува во македонската национална заедница во Р.Србија. Уметник и по образование и по вокација и по порекло,војни музичар,…

БОЖИЌ: КАКО ГО ПРОСЛАВУВААТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО НИШ / KAKO BOŽIĆ SLAVE MAKEDONCI U NIŠU

БОЖИЌ Припадниците на македонското национално малцинство, верниците кои живеат во Ниш, како и сите македонски верници каде и да живеат, го слават Божиќ, еден од најголемите и највеселите христијански празници. Има ли разлики во божиќните обичаи во Македонија и кај…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com